Autorijbewijs – algemene informatie

Het behalen van een autorijbewijs bestaat uit twee onderdelen. Een theorie- en praktijkgedeelte. Je kunt pas de praktijkexamen afleggen nadat je succesvol een theorie examen hebt behaald. Als je daarvoor slaagt ontvang je via de mail het uitslagformulier.
Hoe haal je je examen auto theorie? Onderaan deze pagina vind je meer.

Je krijgt bij ons een vaste instructeur en een vaste auto. Dat geeft jou meer zekerheid en dat komt het snel op je gemak durven rijden ten goede.

Toelatingseis autorijles

Je kunt vanaf 16 jaar al je theoriecertificaat halen voor de auto en vanaf 16,5 jaar al beginnen met autorijles. Vanaf je 17 jaar kun je het praktijkexamen afleggen en gedurende dat levensjaar alleen onder begeleiding autorijden. Bij het RDW kun je een begeleiderspas aanvragen. Op deze begeleiderspas komen de namen te staan van de coach(es) die jou bij het autorijden begeleidt tot je 18e verjaardag. De pas mag je aanvragen vanaf 16,5 jaar. Vanaf 18 jaar mag je zelfstandig autorijden.

Rijtest nodig?
Moet je voor het CBR een rijtest doen? Omdat je bijvoorbeeld een herseninfarct hebt gehad, of na een ongeluk weer de weg op wilt. Voor alle gevallen waarin je opnieuw moet leren rijden, of leren rijden met een aanpassing, bijvoorbeeld omdat je een arm of been mist en nu met de andere arm of been gaat rijden. Wij hebben veel ervaring in het begeleiden van mensen die zich voorbereiden op een rijstest bij het CBR. We laten je rustig (weer) wennen aan het autorijden en deel te nemen aan het verkeer, zodat je je voldoende zeker gaat voelen voordat je aan de rijtest deelneemt.

Theorie

Het theorie-examen voor het autorijbewijs bestaat uit 65 vragen in drie delen, die alle drie voldoende moeten zijn om te slagen voor het theorie examen. Theorielessen kun je digitaal volgen, je kunt een cursus volgen en er zijn ook rijscholen die gespecialiseerd zijn in het geven van theorielessen. Je kunt zelf bij de officiële website van het CBR je theorie-examen aanvragen. Dit certificaat is 1,5 jaar geldig; in die tijd moet je ook je praktijk autorijexamen hebben behaald.

TIP: Schaf eerst een theorieboek aan en leer de lesstof voordat je aan online de theorielessen gaat oefenen!